Surfa säkert med rätt webbläsare

Om du vill surfa säkert och slippa övervakning ska du verkligen byta webbläsare. Om du använder Tor Browser kan du skydda din integritet på ett helt annat sätt än med de andra webbläsarna som finns. Ifall du har ett företag med anställda och av någon anledning är intresserad av vilka som använder Tor Browser på ditt företag kan du använda ett webbformulär som dina anställda får fylla i. Du gör svaren anonyma, vilket kan öka deltagarantalet. Det är inte säkert att alla kommer att svara ärligt om svaren inte är anonyma. Att ta reda på om någon surfar anonymt kan vara värt att ta reda på och om någon gör det på arbetsdatorn. Det går att utforma ett webbformulär på flera olika sätt. Du kan också använda webbformulär i andra syften om du vill veta något speciellt om dina medarbetare eller vad de tycker.

Var anonym med Tor-webbläsaren

När du surfar på nätet så övervakar din webbläsare dig och om du använder exempelvis Chrome eller Edge ser Google och Microsoft vilken typ av webbsidor som du besöker och anpassar reklamen efter det. Om du tycker att detta känns en aning obehagligt ska du kanske ta en riktig funderare på om du inte ska byta ut din ordinarie webbläsare till Tor Browser. The Tor Project såg dagens ljus 2002 för att användare skulle kunna försvara sin integritet på nätet. För många är det extra viktigt att kunna vara anonyma. I grunden är Tor ett nätverk som kopplar trafiken mellan olika servrar på ett krypterat och slumpmässigt sätt som i praktiken gör det mycket svårare att spåra dig och vad du gör på nätet. Dessutom kan inte den som äger webbsidan se din personliga IP-adress.

Enkelt att använda den säkra webbläsaren

I början var det lite besvärligt och krångligt att använda Tor-webbläsaren men med tiden har den utvecklats och är du betydligt enklare att använda. När du använder dig av webbläsaren surfar du via Tor-nätverket och en sak som är väldigt bra är att programmet även blockerar eventuella osäkra element på webbsidorna du besöker. När du surfar med Tors säkra webbläsare kan du uppleva att den är något segare i vissa lägen. Du kan i så fall kombinera den säkra Tor-webbläsaren med en vanlig. Använd den säkra webbläsaren om du ska surfa till mer känsliga webbsidor.

Installera Tor Browser

När du installerar Tor-webbläsaren fungerar det i princip på samma sätt som när du installerar vilken webbläsare som helst. Den stora skillnaden med Tor-webbläsaren är att den inte installeras direkt på din dator och om du vill avinstallera den räcker det med att du tar bort själva mappen som skapades när du installerade den. Tor-webbläsaren finns som app till Androidenheter och du kan hämta den via Google Play.