Så inspirerade Bitblinder mig att satsa på eget

Bitblinder är ett open source-mjukvaruprogram som tillåter sina användare att dela IP-adresser och bandbredd, med syfte att de ska kunna vara anonyma när de laddar ner filer och surfar på nätet. Programmet bygger på samma principer som TOR för att skapa anonymitet, men Bitblinder designades för att vara snabbare och för att även tillåta nedladdning av filer, inte bara anonym surfing.

Programmet släpptes för första gången år 2009 och utvecklades av Josh Albrecht och Matthew Kaniaris vid Innominet. För tillfället finns det tillgängligt via ett så kallat bundle, med en anonym webbrowser som är baserad på Mozilla Firefox och en anonym BitTorrent-klient som är baserad på BitTornado. Det fanns ursprungligen planer på att programmet också skulle kunna användas för att chatta.

Från början kunde man bara komma åt betaversionen genom inbjudan. När programmet till slut släpptes fritt, som en stabil version och inte en betaversion (vilket skedde år 2010), listades det som ”Download of The Week” i magasinet MaximumPC. Vid installationen av programmet kunde användarna justera kommunikationshastigheten till en något lägre hastighet, i utbyte mot den eftertraktade anonymiteten.

Bygger på deltagande
Användare tilläts överföra 3 gigabyte data på nätverket gratis. Därefter kunde de antingen betala för att få överföra ytterligare data, eller tjäna in extra data genom att sätta upp sin egen dator som en reläserver. I en recension av programmet påpekades att detta var nätverkets svaghet: det bygger helt på användarnas deltagande. Om det inte finns människor online som deltar och hjälper till att agera proxy för filtrafiken, dör hela förtjänsten med programmet ut. Kanske är det också det som har hänt, eftersom Bitblinder, bara tre år efter att programmet släpptes som open source, verkar vara dött. I dagsläget är varken deras hemsida eller mjukvaruklient igång.

Så började jag mitt egna projekt
Eftersom jag gillade Bitblinder och självklart var medveten om dess brister så ville jag se om jag kunde göra det bättre själv. Bättre produkt och affärsmodell skulle krävas och jag hade en hel del idéer. Vill inte avslöja dem här av uppenbara skäl men dock passa på att uppmana fler att våga ta liknande steg.

 

Mängder av utvecklare jobbar på bra program, men ofta leder bristen på resurser till brist på motivation. Sitter du på nästa idé likt Bitblinder och behöver kapital för att komma vidare?

Ett sätt att komma en bit på vägen är att låna pengar. Jag hittade advisa.se/låna-pengar/ efter att ha Googlat fram diverse information kring lån. På Advisa kan du jämföra erbjudanden från en lång rad banker och långivare, som konkurrerar om att ge dig de bästa räntevillkoren. Tjänsten är helt gratis och alla banker delar på en och samma kreditupplysning.

 

Uppdaterad 26/06/2017