TOR, hur fungerar det och vad är darknet?

Säkerhet blir viktigare och viktigare för både människor i känsliga positioner och för vanliga privatpersoner. Journalister behöver skydda sina källor, oppositionella och demokratiaktivister i länder som till exempel Kina behöver komma förbi censur, men även för normalanvändaren i Sverige ökar behovet för säkra lösningar. FOSS- begreppet har många stött på som söker säkra lösningar, FOSS står för ”Free and open source software” gratis och fri mjukvara. Här samlas många projekt och ett av dem är Tor project som visserligen startade som ett amerikanskt militärprojekt men som snabbt blev omvandlat till öppen kod och drivs nu vidare av förespråkare för anonymitet på nätet. Funktionen med TOR är dels att den anonymiserar användare och dels att den ger möjlighet att komma åt darknet. Det man normalt använder kallas i dessa sammanhang för clearnet eller surface net, det som du använder dagligen när du besöker sidor som exempelvis svenskaskydd.se för att skydda dig IRL med Säkerhetsdörrar, säkerhet är viktigt offline med. Clearnet är helt enkelt det du kan googla dig fram till och består uppskattningsvis av enbart 4% av allt på nätet. Resterande 96% finner man på deepweb, det är exempelvis sidor som kräver inloggning såsom din Facebooksida, din e-post eller interna nätverk. Inom kategorin deepweb finns det även sådant som är gömt för clearnet och som kräver anonymiserade användare genom TOR-mjukvaran, detta kallas för darknet.

Darknet kan man enkelt säga är ett dolt nätverk som man inte kommer åt från vanliga browsers. Darknet associeras ofta till olagligheter men det finns mycket på darknet som är helt lagligt, här ingår stängda myndighetsnätverk som våra ambassader använder exempelvis, men till och med Facebook finns här. Man finner även vetenskapsdatabaser, exempelvis ”American Journal of Freestanding Research Psychology” som gratis ger ut vetenskapliga artiklar. För visselblåsare finns Wikileaks här och även tidningar som Washingtonpost med flera har en darknetsida.

Hur fungerar det?

TOR fungerar på så vis att informationen krypteras och skickas vidare genom tunnlar till olika servrar runt om i världen och därigenom uppnås anonymiteten eftersom alla användare ser likadana ut för sidan du besöker. Viktigt att tänka på är att din internetleverantör kan se att du använder TOR men inte vad du gör på TOR. Normalt sätt är detta inte ett problem, men som i det tidigare exemplet om demokratiaktivister kan det vara ett problem om myndigheterna ser att TOR används. Lösningen är då att använda ett VPN först och sen koppla upp sig mot TOR. Detta förutsätter givetvis att man litar på sin VPN leverantör. Genom att använda ett VPN och därefter TOR så ser inte din internetleverantör att du använder TOR.

Hur kommer jag igång?

Tor project kan man enkelt ladda ner TOR browsern och börja använda det med en gång. Här finner man även enkla guider för hur man använder den för att hålla sig anonym. Som alltid så gäller det att det finns inget skydd mot felaktig användning, TOR skyddar dig men om du loggar in med dina vanliga uppgifter på en sida så hjälper ingen teknologi i världen eftersom du frivilligt uppgett informationen.