Säker surf med TOR – torproject.org

Om man vill surfa säkert och även kunna besöka webbsidor som en vanlig brandvägg blockerar, ska man använda sig av TOR. The Tor Project är framställt som en säker webbläsare för surf på internet och är högkrypterad. Mjukvaran ser till att historiken blir raderad automatiskt och inget går att spåra.

Hur startade TOR?

Redan år 1995 började man inse att det var alldeles för lätt att spåra vem som talar med vem över internet och mycket gick att spåra med dåtidens sämre brandväggar. Då föddes idén om en så kallad onion routing eller översatt på svenska: lök-routing. Precis som en vitlök har flera klyftor, är onion routing ett smart system som gör det svårt att spåra aktiviteten man gör på internet. TOR, som startades 2006, är en teknik som skickar ett meddelande med olika krypterade nycklar unika för varje hemsida man besöker. På så sätt blir det svårare att spåra de aktiviteter som man gjort över internet. Det kan handla om lösenord, meddelanden eller besökta hemsidor. Enkelt förklarat hur TOR fungerar i praktiken baserar sig på samma metod som onion routing. Åsikterna går isär huruvida TOR är bra eller inte. Många internetforskare tycker att TOR ska användas mer ] då det är mycket säkert för fullkomlig anonymitet. När man startar ett företagsprojekt som TOR eller andra typer av företag, kan man behöva ett företagslån. Då kan man med fördel ta lån genom https://www.fakturino.se/foretagslan/ med både små och större summor.

Vilka kan använda TOR?

Mjukvaran kan användas av privatpersoner, företag samt journalister eller andra som önskar anonymitet. TOR kan användas för dem som vill hålla sina internetaktiviteter anonyma från annonsörer och webbplatser, för att undvika cyberspionage eller för att inte bli censurerade i vissa länder. När man använder TOR, betalar man en engångssumma på cirka 39,99 dollar per år eller 350 svenska kronor. När man sedan ska börja använda webbläsaren, finns det smarta tips på hur man kommer igång med TOR snabbt. Det finns en hel del fördelar med att använda TOR, särskilt i länder där kommunikationen är extremt övervakad. Om någon är förföljd, ska TOR vara säkert för personens fullständiga anonymitet. I dagens samhälle är det lätt att spåras, därför är webbläsaren TOR en mjukvara som skapar trygghet för den enskilde eller företaget.