TOR projektet för säker kommunikation

Det finns många program som ska säkerställa att man har en privat och säker kommunikation på nätet men det är få som verkligen fungerar och är fria från avgifter. Men det finns ett program och det är det som du kommer kunna läsa mer om här, och det är nämligen TOR projektet (The Tor Project). Sedan är det klart att om man har ett företag som kanske till och med har tagit lån från Capcito så kanske det inte räcker med en gratisversion. Men för vanliga privatpersoner är det ett bra alternativ.

Historia om TOR projektet

Programmet TOR startades och lanserades redan 2002 av företaget med samma namn och idén var att kunna erbjuda gratis säkerhet. Man ska inte behöva betala för att säkerställa att personlig information är skyddad menade utvecklarna och det har varit deras motto sedan de uppstart. Än idag är det här ett program som är väldigt uppskattat och många nya användare laddar ner det här programmet varje dag.

Hur fungerar det?

Det som är bra med det här programmet är att alla dina konversationer blir krypterade så att ingen annan kan läsa dem om de inte har en speciell kod eller nyckel, men det kommer de inte kunna få tag på. Det här är alltså ett program som kommer att skydda dig och den informationen som är privat, det vill säga i princip all information som man delar med sina vänner eller liknande.

Saker att tänka på för din säkerhet online

Det finns många risker med att vara på nätet och det är viktigt att man skyddar sig. Det kan vara så att man inte ens märker om någon hackar ens uppgifter och sedan kan de komma åt i princip all information om dig, var du bor, hur gammal du är, vad du gör på fritiden och så vidare. Och det absolut värsta av allt är om de stjäl dina personuppgifter och/eller dina bankuppgifter. Programmet Tor kommer dessvärre inte att kunna skydda från allt detta utan fokuserar mer på själva konversationerna och ser till att ingen kommer att kunna läsa dessa så att du får behålla ditt privatliv även online.

Skillnader mellan program som är gratis eller kostar pengar

Förr var det svårt att argumentera för att det skulle finnas några fördelar mer än att man inte behövde betala för en gratisversion. Det var oftast mycket säkrare och programmen som kostade hade mycket bättre prestanda. Idag finns det dock inte mycket annat som skiljer än just priset och därför finns det ingen anledning att betala stora summor för program när man lika gärna kan ladda ner TOR projektet och använda det helt gratis. Prova själv och se fördelarna med en gång.