Skydda din information online

I dag blir det allt mer populärt att använda internet till olika saker. Allt från korta meddelanden till betalningar och mycket personliga brev med mera skickas online. Det är dock inte många som tänker på att skydda den information de skickar över nätet.

Det finns flera bra lösningar på hur man kan skydda den information man skickar och TOR är en av dem. I vanliga fall är det lätt för obehöriga att kunna se och följa information tack vare att den skickas direkt mellan parterna utan att krypteras. När man använder sig av TOR skickas informationen dock till flera olika servrar innan den skickas till den riktiga mottagaren. Mellan servrarna krypteras informationen och sedan avkrypteras den strax innan den når mottagaren. Det gör att eventuella obehöriga får svårt att se vart informationen tar vägen och det blir dessutom mycket svårt för dem att se vad som skickas.

När det gäller företag kan det vara extra viktigt att skydda information som skickas. Man har som företagare ett ansvar att skydda kunders personuppgifter och om man inte gör det kan man faktiskt straffas med böter eller fängelse. Det finns ofta mer personuppgifter än man kan tro. Adress, IP, namn, betalningsuppgifter och liknande är bara lite av det som ska skyddas. Dessutom ska all den information besökaren delar med sig av också skyddas. Om en besökare skickar ett meddelande eller liknande bör även denna information skyddas.

När det gäller inkasso, Kronofogden med mera kan de ofta skicka ut uppgifter via brev, SMS eller mail. Detta kan ses som lite osäkert både eftersom informationen lätt hamnar fel, och dessutom kan obehöriga ta sig in i kommunikationen och läsa vad som står i det som skickas. Ofta krypteras inte det som skrivs varken från avsändaren eller mottagaren, men med en lösning som TOR hade detta löst sig per automatik. Då hade man kunnat känna sig ännu säkrare i kommunikationen.

Som privatperson skickar man oftare än man kan tro känslig information över internet. Även i de fall informationen inte är så känslig, kan det likväl vara önskvärt om ingen annan än mottagaren får tillgång till den. Det kan till exempel handla om mail, bankuppgifter, telefonnummer eller något annat som man skickar till en kompis eller liknande. TOR skyddar inte mot att du syns på nätet, detta finns det dock andra lösningar för. Med dessa kan du surfa helt anonymt och vara säker på att ingen obehörig varken kan se vad du skickar eller vem du är. Virus och hackare blir allt mer insatta i hur de ska ta sig in i olika system för att se information och liknande. I och med att tekniken blir allt mer uppdaterad gäller det dock också att hänga med i svängarna när det handlar om att skydda sig på nätet.