Tors historia

Den huvudsakliga principen bakom Tor, det som kallas ”onion routing”, utvecklades redan i mitten av 1990-talet. Bakom denna princip fanns tre män som då var anställda vid USA:s Naval Research Laboratory: matematikern Paul Syverson och datorforskarna Michael G. Reed och David Goldschlag. Det ursprungliga syftet för ”onion routing” var att skydda kommunikationen mellan USA:s underrättelsetjänster på nätet. Utvecklingen av ”onion routing” togs senare över av en annan amerikansk forskningsmyndighet, DARPA, som står för Defense Advanced Research Projects Agency.Tor-onion-network

Alfaversionen av vad som kallades The Onion Routing Project eller TOR Project utvecklades av Paul Syverson tillsammans med två andra datorforskare, Roger Dingledine och Nick Mathewson. Den lanserades den 20 september 2002, och två år senare visade trion upp vad de kallade ”Tor: The Second Generation Onion Router” på säkerhetssymposiet USENIX. Samma år släppte Syversons arbetsgivare, USA:s Naval Research Laboratory, koden till Tor under en fri licens. Snart efter detta gav sig den internationella och ideella föreningen Electronic Frontier Foundation in i leken. De finansierade Dingledine och Mathewsons forskning, för att de skulle kunna fortsätta utveckla Tor.

Detta ledde så småningom till att Dingledine och Mathewson tillsammans med fem andra personer kunde bilda The Tor Project, som är en ideell organisation med syfte att underhålla Tor. Electronic Frontier Foundation var fortfarande inblandade, då de under projektets första år genom ett kontrakt lånade ut sin status som ideell organisation, vilket bland annat innebar att The Tor Project var skattebefriat. Projektet fick också finansiell hjälp från en rad olika organisationer och företag. Några av de tidiga finansiärerna var Google, USA:s International Broadcasting Bureau, Internews, Human Rights Watch, University of Cambridge och det nederländska Stichting NLnet. Att så många var villiga att investera i projektet var sannolikt för att de såg de fördelar med Tor som projektet senare har hyllats för, nämligen att det erbjuder anonymitet till sårbara internetanvändare som politiska aktivister, de som vill kringgå censur (till exempel medborgare i Kina) och de som hotats med våld från stalkers.

Du som är intresserad av IT-historia och samlar på datorer och andra föremål från informationsteknikens början, kan hitta äldre modeller av datorer och annat på Allaannonser.nu. Där samlas nämligen annonserna från de flesta annonssidorna på nätet, vilket betyder att du har större chans att hitta ett sällsynt fynd.